Kebenaran

Posted by orang-orang On Tuesday, April 26, 2011 6 ugutan

Tauhu. Ramai yang tak suka benda ni, nampak macam sedap, tapi bile makan rasa macam taik pun ada. Pengalaman memakan tauhu ketika di hostel adalah biasa bagi sesetengah bekas penghuni asrama ketika diwaktu zaman persekolahan malahan pengalaman mekamakan tauhu sudah menjadi lumrah bagi sesetengah daripada mereka sama seperti fenomina hantu karipap, hantu galah dan langsuir.

Ihsan google

Kecelakaan tauhu yang dijadikan lauk ketika tibanya waktu makan boleh mendatangkan rasa tidak senang dalam kalangan masyarakat asrama. Tauhu yang di masak dlam kuantiti yang banyak itu mungkin akan dibuang begitu sahaja. Statistik menunjukkan yang 80% daripada pelajar tidak suka malahan dengan sengaja membenci tauhu. Kenapakah fenomena ini boleh terjadi? Apakah puncanya? 

Proses Membuat Tauhu
Tauhu terhasil daripada proses penapaian kacang soya dan gambar dibawah akan menjelaskan segalanya



Pergh..menitik

Pergi mati la lu orang...

Posted by orang-orang On Saturday, March 5, 2011 4 ugutan

Hari minggu adalah hari yang amat dinanti-nantikan oleh mereka-meraka yang mempunyai kehidupan. Hari dimana tekanan kerja dapat dilepaskan dan dilupakan buat sementara waktu. Bagi yang berkeluarga, hari minggu adalah hari yang di khaskan bagi menumpukan perhatian kepada keluarga. Bagi yang baru nak bekerluaga, hari minggu adalah perfect timing dimana production rate basic basic material untuk penghasilan anak berada pada tahap yang paling tinggi.

Menaip entri tatkala hujung minggu juga adalah salah satu aktiviti yang mendatangkan manfaat. Menulis entri dapat melatih penggunaan kosa kata serta kemahiran menaip. Untung-untung nanti boleh menaip dalam gelap ataupun menaip sambil membaca novel "Twilight". Kemahiran menaip didalam gelap hanya terdapat pada beliau ini.

You guys read this shit?
Kadang kala merancang sesuatu perjalanan di hari minggu elok dilakukan seelok-eloknya pada hari minggu. Pengembaraan ke negeri orang elok dilakukan pada hari minggu, disebabkan oleh faktor kekangan masa serta kekangan wang mungkin dek kerana dipinjam rumate yang berperangai cibai dalam membayar hutang. Mungkin beliau juga mempunyai bekas member lancau yang amat celaka dalam membayar hutang. who knows?

Oh ya, kalau anda seorang penyarah, bolehlah anda try sunggest pada jabatan anda supaya menjalankan Test pada hari minggu, terutamanya hari ahad.

Daya Tarikan

Posted by orang-orang On Friday, February 25, 2011 5 ugutan

Pelayan kedai makan kadang-kadang tu celaka juga. Bila baru boleh rasa relayan robot ni, tak banyak songeh sangat. tapi aku harap sesetengah kedai je la guna teknologi ni, sebab ada certain kedai tu bergantung sepenuhnya kepada pelayan kalau nak hidup. Pelayan kedai makan basicly aku boleh letak dalam 2 group. Celaka dan celaka.

Celaka yang pertama adalah pelayan yang jenis tak paham bahasa. Mainly mat-mat bangla yang kerja kat kedai mamak. Ada yang jenis baek, mesra alam dan harmoni, tapi pengotor macam anjing, buat kerja cincai tapi bila jumpa kita senyum sambil buat muka sweet black walhal time prepare order pakai tangan je. Contoh, aku pernah tengok satu pakcik bangla, time tu die tengah lap meja customer n customer to boleh pulak pergi order rojak. Pakcik tu pun dengan selamba terus je buat rojak. celaka tak celaka?

Bersih kan?

Jenis yang perasan terer pun ada, jenis yang customer 8 orang penuh meja tapi dia amek order tak tulis pun, pakai ingat je. Ingat kepala butoh dia kalau teh ais yang diorder ABC yang sampai, makanan sampai yang mengarut-ngarut. Bila ditegur beliau sengih. Senyum tu kan sedekah katanya

Satu yang aku perasan, kedai mamak antara kedai yang paling banyak orang komen tentang tahap kebersihan dan mutu perkhidmatan. Warga-warga mamak ni memang celaka ke? Tapi ada jugak kedai melayu yang macam haram, dah la masak tak sedap, sikit, service cam sial. Macam mana  la kedai nak maju kalau muka yang hodoh tu tak pernah nak mengukirkan senyuman.

So pelayan yang macam mana yang aku suka tapi celaka?

Macam ni. Mantap!

Oh shit!

Posted by orang-orang On Saturday, February 19, 2011 2 ugutan

Bullshit is bullshit. It will rotten into a pile of dehydrated shit and waiting to be decomposed by some bacteria who apparently, eat almost everything that is organic. -Shapespear-

I dont have anything nor have any ideas to write about so i guess I'll just writing shit until some idea will popo up through my brain, hopefully. Shit shit shit shit shit shit shit shit shit shit...how about that? ok, lame joke.

In my early years as a human, shit have been a very good friend of mine. I shit almost everyday and giving my mom some hard time since i was her 1st child. So sorry mom, doesn't meant to troll you but yeah, i cant control my shit desires yet.

Kindergarten, ahh..kindergarten is like quasi-heaven for me at that time, it was about 15-16 years ago. There was this time when i got a pretty bad memulas perut macam cibai with diarrhea following up. Oh shit it was a very shitty moment in my life. Wearing a blue pants and shit which is my uniform, my mom was surprised when i got home

"What the fuck are you wearing, take it off!"

So i take my coffee coloured pants off, and my mom wash it after a few lashes later.

Weekend!

Posted by orang-orang On Thursday, February 17, 2011 2 ugutan

"Bukannya kena bayar pun kalau angkat tangan" - Pakcik iklan

Iklan zaman dulu-dulu, walaupun iklan tu dah lama, tapi aku suka iklan ni, nanti da ada anak aku nak bagi anak aku tengok iklan tu sampai anak aku selisih dengan aku dalam rumah pun dia angkat tangan. Bukan apa, time kecik-kecik ni la diorang senang nak terima dan mengasimilasikan nilai-nilai murni ke dalam hidup diorang. Bukankah lebih elok begitu?

Berbalik pada iklan tersebut, kalau tak silap aku iklan petronas? Sebagai pemandu yang berhemah, aku sendiri pernah mengalami situasi tersebut. Kalau kau drive kat jalan sempit pastu time selisih tu kau kne turun jalan dan bagi jalan kat dia, si lancau tu boleh buat macam raja taik dan berlalu pegi tanpa sebarang reaksi, rasa macam gampang gak ar kan. Kalau boleh nak je aku syilingkan kereta dia time tu. Aku boleh siap praktis lagi camne aku nak senyum sebelom tu, dan aku senyum baik punya, skali kena camtu. Oh ya, mamat yang drive adalah seorang warga emas, mungkin dia rabun agaknya, mintak maaf pakcik!

Aku pelik dengan sikap segelintir rakyat negara ini, terutamanya melayu yang mana umum mengetahui orang melayu lemah lembut. Bullshit. Tahi lembu. Melayu yang konon nya lemah lembut tu da pupus. Kalau ada saki baki pun tengah nazak tunggu malaikat maut cabut nyawa. Orang cina lagi tak lokek dengan senyuman, kalau tak percaya cubalah pergi kedai cina, tengok camne diorang layan customer, walaupun peniaga-peniga cina ni kuat kencing, kadang-kadang sampai basah lencun dia kencing, tapi diorang ada manners. Tak macam melayu, kedai tak laku perangai cam gampang plak tu.

Entri Kopi Tampal

Posted by orang-orang On Tuesday, February 15, 2011 0 ugutan

BIODATA RASULULLAH SAW

Pepatah Melayu ada mengatakan "Tak Kenal, Maka Tak Cinta". Demikianlah sikap kita terhadap Rasulullah SAW.  Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasaan cinta terhadap baginda. Malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya. Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi ' St. Valentino ' daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT? Justeru itu kita harus berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

BIODATA RASULULLAH SAW

· Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan  20 April 571 Masehi (dikenali sebagai   Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
· Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
 · Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
 · Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
· Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa   Rasulullah SAW).
· Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
· Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah.  Suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 5 TAHUN

· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN

· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah). · Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN

· Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia. · Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN  (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

· Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.. · Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN

· Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja. · Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN

· Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah. · Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah. · Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu. · Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN

· Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah. · Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah. · Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN

· Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN

· Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq. · Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

 USIA 63 TAHUN

· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW

§ Khadijah Binti Khuwailid.
§ Saudah Binti Zam'ah.
§ Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
§ Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
 § Zainab Binti Jahsy.
 § Maimunah Binti Harith.
 § Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
 § Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW

1. Qasim
2. Abdullah
3.. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN
1.  Thuwaibah
2.  Hamzah
3.  Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

SAUDARA SUSUAN
1.  Halimah Al-Saidiyyah
2.  Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
3.  Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
4.  Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
5.  ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza


BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW
 (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)

1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***
 6. Abu Talib
 7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
 8. Abdul Ka ' bah
 9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam. ## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.


Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )


KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH.                                                                                       
 Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.


Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:


- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
- Aku melihat cahaya dari lidahnya.
 - Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
 - Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
 - Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
 - Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
 - Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
 - Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
 - Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
 - Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
 - Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
 - Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
 - Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
 - Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
 - Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
 - Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
 - Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- TeRlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
 - Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
 - Warna putihnya lebih banyak.
 - Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
 - Kulitnya putih lagi bercahaya.
 - Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
 - Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
 - Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.

KESIMPULANNYA :
Nabi Muhammad s.a.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman. Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.

Entri ni aku kopi tampal dari fb..malas aku nak link balik..

Selamat Hari Senggama!

Posted by orang-orang On Sunday, February 13, 2011 0 ugutan

14 Februari 2011..hari yang ditunggu-tunggu oleh pasangan belangkas-belangkas sama ada di kota mahupun di desa. Time ni la nak bagi bunga, nak bagi cokelat, nak bagi daraperhiasan serta persalinan yang mahal kepada pasangan masing-masing, ada juga pasagan yang merayakan 14 februari dengan mengedate tak pun  spend time dengan pasangan masing-masing. Ramaila anak-anak dara yang kena rogol malam ni

Majlis fatwa telah mengharamkan sambutan Valentine's day dalam kalangan masyarakat Islam di negara ni disebabkan masalah sosial yang dikatakan semakin berleluasa. Dikatakan lagi, Vday merupakan hari dimana seorang paderi dibunuh kerana something (aku lupa apa dia) tapi the main point is sapa celebrate kira smabut hari kematian paderi tu la? Entah la, frankly speaking i dont know Vday's history and i dont give a fuck about it. I mean who cares? Mungkin korang kisahkot, ye la, kalau sambut tu jejas akidah la bla3..

21 years, 21 years of my pathetic life, i never celebrate Vday, not that im a foreveraloneguy nor a nerd but i just dont understand what's so special about valentine's day. Kalau setakat bagi bunga kat awek tu hari-hari biasa aku boleh bagi, tak payah nak tunggu 14 Feb baru nak bagi. Mungkin sebab romatik kot Vday ni...ntah la..Vday ni bagi yang da kawen je la sambut da tak payah tunggu 14 februari xpe..kalau nak menghargai kekasih/bini/anak/kawan-kawan tu..hari-hari biasa pun boleh..

So 14 February this year is just another tipical monday for me...

Oh ya..selamat hari valentime bagi sapa yang terlibat..and please jangan la kedekut sangat, beli la kondom yang mahal, kalau tak nanti korang buat celake pegi buang anak merata-rata macam korang buang taik. Kalau tak buang pun menjelang 2020 nanti Melaysia dah jadi negara anak haram. tapi aku rasa tak sempat kot sebab kiamat kan 2012.

This one is classic! lol

Posted by orang-orang On Friday, February 11, 2011 3 ugutan

My job is so fucking unbelievable. I’ll try to sum it up by first telling you about the folks I work with:

First, there is this supermodel wanna-be chick. Yeah, okay, she is pretty hot, but damn is she completely useless.
The girl is constantly fixing her hair or putting on make-up.
She is extremely self-centred and has never once considered the needs or wants of anyone but herself.
She is as dumb as a box of rocks, and I still find it surprising that she has enough brain power to continue to breathe.

The next chick is completely the opposite. She might even be one of the smartest people on the planet.
Her career opportunities are endless, and yet she is here with us. She is a zero on a scale of 1 to 10.
I’m not sure she even showers, much less shaves her “womanly” parts.
I think she might be a lesbian, because every time we drive by the hardware store she moans like a cat in heat.

But the jewel of the crowd has got to be the fucking stoner. And this guy is more than just your average pothead.
In fact, he is baked before he comes to work, during work, and I’m sure after work.
He probably hasn’t been sober any time in the last ten years, and he’s only 22.
He dresses like a beatnik throwback from the 1960’s, and to make things worse, he brings his big fucking dog to work.
Every fucking day I have to look at this huge Great Dane walk around half-stoned from the second-hand smoke.
Hell, sometimes I even think it’s trying to talk with its constant bellowing.
Also, both of them are constantly hungry, requiring multiple stops to McDonald’s and Burger King, every single fucking day.

Anyway, I drive these fucktards around in my van and we solve mysteries and shit.

Cerita kisah kain pelikat

Posted by orang-orang On 0 ugutan

Walaupun ade 1 je keyword..tapi kire ok jugak la, boleh wat nama blog kan? Heh...

Masalah facebook #2

Posted by orang-orang On Wednesday, February 2, 2011 2 ugutan

"Bby..nak tawu x?"

"Tau ape cayum?"


"Kite sayannnnggggg awak sangat-sangat"


Kite pun sayangggggggggg awak juga" wink* wink*

Antara bait-bait pertuturan yang terpampang di dinding aku tatkala aku baru sahaja bersemangat untuk memulakan hari baru nan indah. Sungguh celaka 2 ekor ni, aku tau la korang gersang nak fuck tapi agak2 la wei, kalau kat facebook tu pakai la FB message ke chat ke, tak payah la tulis dekat wall-to-wall, sakit mata aku tengok, dah macam anak beruk dah lagaknya. Sial la korang, rosak mood aku nak wat entri...

FB dibuat untuk berhubung bukan untuk beromen.

When I was dicking around the interweb....

Posted by orang-orang On Sunday, January 16, 2011 3 ugutan

video
original website thetomska