Daya Tarikan

Posted by orang-orang On Friday, February 25, 2011 5 ugutan

Pelayan kedai makan kadang-kadang tu celaka juga. Bila baru boleh rasa relayan robot ni, tak banyak songeh sangat. tapi aku harap sesetengah kedai je la guna teknologi ni, sebab ada certain kedai tu bergantung sepenuhnya kepada pelayan kalau nak hidup. Pelayan kedai makan basicly aku boleh letak dalam 2 group. Celaka dan celaka.

Celaka yang pertama adalah pelayan yang jenis tak paham bahasa. Mainly mat-mat bangla yang kerja kat kedai mamak. Ada yang jenis baek, mesra alam dan harmoni, tapi pengotor macam anjing, buat kerja cincai tapi bila jumpa kita senyum sambil buat muka sweet black walhal time prepare order pakai tangan je. Contoh, aku pernah tengok satu pakcik bangla, time tu die tengah lap meja customer n customer to boleh pulak pergi order rojak. Pakcik tu pun dengan selamba terus je buat rojak. celaka tak celaka?

Bersih kan?

Jenis yang perasan terer pun ada, jenis yang customer 8 orang penuh meja tapi dia amek order tak tulis pun, pakai ingat je. Ingat kepala butoh dia kalau teh ais yang diorder ABC yang sampai, makanan sampai yang mengarut-ngarut. Bila ditegur beliau sengih. Senyum tu kan sedekah katanya

Satu yang aku perasan, kedai mamak antara kedai yang paling banyak orang komen tentang tahap kebersihan dan mutu perkhidmatan. Warga-warga mamak ni memang celaka ke? Tapi ada jugak kedai melayu yang macam haram, dah la masak tak sedap, sikit, service cam sial. Macam mana  la kedai nak maju kalau muka yang hodoh tu tak pernah nak mengukirkan senyuman.

So pelayan yang macam mana yang aku suka tapi celaka?

Macam ni. Mantap!

5 ugutan:

- koroe - said...

saye suka yang ayu !

- mrs koroe - said...

bnyk betol celaka .

orang-orang said...

gedik!!!!!

nak komen sebelah2,atas bawah!!!

honey bee said...

kn bgs kalo blog pon ade butang like....

orang-orang said...

hai honey bee...hehe